Györgyi kertje

Téli vitaminforrás

2020. március 11. - györgyikertje

Rukkola

A kertben télen is lehet „találni” vitamint, ha ültettünk tavasszal. Az egyik ilyen növény a rukkola, vagy borsmustár. Én mindig vetek, kétszer is egy évben. Ez az egy olyan salátaféle, ami szinte már fűszernövény. Nagyon megosztó, van, aki ki nem állhatja, van, aki imádja. Én az utóbbihoz tartozom. Már csak azért is, mert ez egy nagyon igénytelen növény, ha elültetted, akkor szinte csak irtani kell a nyár folyamán. Illetve a naponta nyíló virágoktól megszabadítani és visszavágni, különben levelet nem hoz, csak virágokat. Télen persze nem hoz semmit sem, sőt, ha fagy van, akkor ez is megfagy. De! Feltámad. Tényleg. Gyönyörűen kihajt a fagyok után, ráadásul magas ágyásban még decemberben és januárban is rendszeresen szedtem, mert mínusz 1-2 fokig semmi baja. Sokkal jobb ebből pár levél, mint az ilyenkor vásárolt paradicsom, vagy paprika a boltban. Azt nem veszek. A rukkolában tényleg rengeteg vitamin van. Sok B vitamin, antioxidáns és klorofill is van benne. Ezek miatt a rákmegelőző hatása sem mellékes a szakértők szerint, mindenesetre mi azért esszük, mert nagyon finom, és nagyon zöld és nem lehet eleget tenni belőle a pizzára! Ősszel rengeteget használok belőle, mert bazsalikommal pestót csinálok belőle és elteszem a fagyasztóba. Később leírom a receptet is. Ha rendesen ültettünk, akkor február közepén így néz ki az ágyásban:  

rukkola.JPG 

Kelbimbó

Ez a másik téli vitaminforrásom a kertben. Az ültetését majd leírom, mert én magról nevelem és aztán palántázom szét. 3-4 bokor elég is egy négytagú családnak. Egész télen használom, leginkább húslevesbe, de vajon párolva is isteni köret. Az egyik legegészségesebb növénynek mondják, de hát mit nem mondanak annak! Természetesen ő is rákmegelőző, enyhíti a gyulladásokat, stb. A lényeg, hogy sok C és K vitamin van benne. Nem fagy el a legnagyobb fagyok idején sem. Március vége felé, ahogy jön a meleg a bimbók szétnyílnak és rózsák lesznek. Ekkor már nem lehet felhasználni, ez a növény vége, jöhet a vetés. Február közepén ilyen volt nálam:

img_2602.JPG 

Petrezselyem

Na ez nálam a kert istene. Szinte mindenbe teszek és sokat! A lényeg, hogy a zöldséget (fehérrépát) nem szedem fel télen, hanem benne hagyom a földben. Ha pedig már nagy fagyok jönnek, letakarom egy fóliával és egész télen szüretelem ezt az isteni zöld vitaminbombát. Persze a fagyasztómban jócskán van már belőle pesto is, rengeteg fokhagymával. Én az igazi petrezselyemre esküszöm, ami a fehérrépa. Lehet kapni olyan magot, ami csak a zöldet adja és nincs gyökér. Na ennek messze nem olyan az íze! 

A későbbiekben persze leírom, hogy ezeket a növényeket mikor ültessétek, hogy egész télen legyen. Ezekhez egyébként nem kell még csak magaságyás sem. Egy teraszon balkonládában, vagy korsóban is lehet termeszteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorgyikertje.blog.hu/api/trackback/id/tr1015515566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása