Györgyi kertje

A paprika

2020. május 10. - györgyikertje

A fotón a tavalyi paprikáim:

img_6447_2.JPG

A paradicsompalánták elültetése után két héttel jön a paprika! Természetesen ezt sem magról nevelgetem, hanem palántát veszek. Az én nagy kedvencem a Fehér özön. Ebből veszek a legtöbbet,16 tövet, illetve 32-őt, ezt mindjárt meg is magyarázom. Ezen kívül teszek el 4 tő erős paprikát, ez kosszarvú, és idén rábeszéltek 2 tő kápiára is. Nagyon kíváncsi leszek az eredményre. Ennyi négyünknek bőven elég. Mire? Arra, hogy minden este megegyünk legalább 2 db paprikát a vacsora mellé, hogy minden ételbe amihez szükséges tudjak tenni belőle, hogy legalább kétszer lecsót készítsek, amihez azért tetemes mennyiség kell, illetve legalább két alkalommal töltött paprikát is főzzek a szezonban. Ezeken kívül a maradékot, mert hogy tényleg marad még ezek után is, eltegyem a fagyasztóba. Ezt úgy csinálom, hogy egyszerűen feldarabolom egy zacskóba és lefagyasztom. Ebből használok pörköltek alá, levesekbe, mindenhez, amihez szükséges, így télen sem kell paprikát vennem. Amúgy se nagyon tenném, mert a felfújt, műtrágyával teli, ki tudja honnan származó paprikát nincs is kedvem megvenni.

Május első heteiben tehát meglátogatom a palánta lelőhelyeimet és megvásárolom a szokásos mennyiséget. És hogy miért mondtam, hogy 16 tő paprikához 32 db palánta kell? Mert minden egyes tövet duplán ültetünk, vagyis két szál palánta kell hozzá, nem úgy, mint pl. a paradicsomnál. Itt a fotókon jól látszik:

paprika1.jpg

Ezek kis földlabdás palánták, óvatosan, földdel együtt tesszük el őket. Én úgy szoktam, ahogyan a paradicsomot, talán nem kell annyira mélyre. Mindegyik alá jócskán teszek marhatrágyát, de a paprikánál is vigyázok, hogy a gyökér ne érintkezzen vele közvetlenül. Ezután jól meglocsolom. Minden nap kell öntözni, ha nem esik az eső. Kell neki bőven víz. A paradicsomhoz hasonlóan a tövét kicsit meglazítom, megkapálom, ha már azt látom, hogy elfolyik a víz rajta. Ez kb. 3-4 naponta szükséges. Nem kell ettől megijedni, mert ahogy nő erre már nem lesz szükség.

A földben is jól látszik, hogy két szál van minden tőben: 

paprika2.jpg

A Fehér özön az egyik kedvenc fajtám, tényleg özönnyi mennyiséget ad. Régen kipróbáltam több fajtát, nekem ez vált be leginkább. Arra figyelek még, hogy az erős paprikát nem közvetlenül az édes mellé ültetem, hogy tényleg erős maradjon.

Íme a 16 tő:

paprika4.jpg 

Burgonya – bakhátban

A múltkor már írtam nektek, hogy elültettem a burgonyát, április elején. Ez a növény is nagyon tápanyagigényes, érdemes a káliumot pótolni, de már nem most! Tavasszal már mindegy, ilyenkor csak maximum marhatrágya menjen az ültetéshez, a gumók alá. Ne mellé, alá, földdel takarva. A káliumot csak akkor pótoljuk, ha már betakarítottuk a krumplit, vagyis ősszel.

Amit ilyenkor májusban csinálok a burgonyával, az a töltögetés, vagy bakhátazás. Nagyüzemi mennyiségben úgy emlékszem, hogy eleve bakhátba, vagyis egy kis dombra ültetik a burgonyát. Én itthon simán elásom, ahogyan már leírtam. Aztán amikor kihajt, április végére, akkor elkezdem feltöltögetni. Ehhez meg kell várni, amíg kb. 10 cm-es nagyságú lesz a növény. Addig nincs értelme bakhátazni, mert szegényt elássuk. Szóval, amikor már látjuk jól a szárát, akkor egy széles kapával egyszerűen ráhúzzuk a földet, egy kis dombot csinálunk köré. Nekem ezt Apu tanította én meg elfogadtam, hogy ezt így kell. Aztán később persze utánanéztem, hogy minek is ez. Azért, mert nagyobb helye, több földje van a burgonyának, ha 10-20 cm-mélyen a földben van a növény a gyökér, amin nő maga a gumó, azt szereti a legjobban. Aztán maga a növény nem terül szét, nem terjeszkedik túl, és nem is gyomosodik annyira. Szóval megéri. Ezt persze nem elég egyszer megcsinálni. Ahogy nő én mindig elvégzem ezt a mutatványt, egy idényben kb. háromszor, négyszer. A lényeg, hogy a növény szára szinte ne látszódjon ki a földből, csak a levelei. Most így néz ki:

img_3177.JPG

img_3176.JPG 

Ennél majd sokkal nagyobb lesz és ezáltal a domb is körülötte, de erre még várni kell jó néhány hetet. Addig is jó pihenést, nemsokára jövök a karalábé palántáimmal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorgyikertje.blog.hu/api/trackback/id/tr3315677800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltankiricsi 2020.05.10. 23:40:16

szia! én ezt nem tudtam, és kettéválasztottam a dupla palántákat! így mi fog történni? és miért kell duplán ültetni?

györgyikertje 2020.05.18. 14:22:38

SZia!
Bocs, hogy csak most válaszolok! Most vettem észre, hogy írtál. A lényeg, hogy nem kell duplán ültetni, ezt lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de érdemes. Nem lesz semmi baja, ha egyesével ülteted, csak nem lesz rajta annyi paprika. Szóval, ha nem szükséges spórolni a palántákkal és van elég, akkor nagyobb lesz a terméshozam. :) Ráadásul, ha egy nagy vihar pl. kitöri az egyiket, akkor még mindig ott a másik. Sok helyen egyébként nem árulják kettesével, hanem szálanként. De az biztos, hogy érdemes kettőt tenni egybe. Remélem segítettem, jövőre így csináld! .)

zoltankiricsi 2020.05.25. 17:31:29

@györgyikertje: szia! nagyon köszi a választ! most megnyugodtam, hogy nem végzetes hiba. Igen, segítettél, nagyon köszi :)
süti beállítások módosítása